ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Με την εικόνα ως κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας της εποχής μας, ο εκπαιδευτικός καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα απαιτητικό περιβάλλον, όπου οι μαθητές κατακλύζονται καθημερινά από οπτικά μηνύματα, τα οποία συχνά αδυνατούν να αξιολογήσουν ορθά. Συγχρόνως, η αυξανόμενη εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα, υπαγορεύει τη σύνδεση της διδακτικής ύλης και πρακτικής με παράλληλες πηγές γνώσης και επικοινωνίας.

Με στόχο διττό, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, οι προβολές που πραγματοποιούμε στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» με την αρωγή και αξιοπιστία της παιδικής και νεανικής ταινιοθήκης του «Νεανικού Πλάνου» και ταινίες που έχουν αποσπάσει βραβεία της Ευρωπαϊκής
Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου, προσφέρουμε στον παιδαγωγό ένα πολύτιμο εργαλείο, επικουρικό του σχολικού προγράμματος.

Η μύηση στον πλούτο της Έβδομης Τέχνης διαμορφώνει όχι μόνο κινηματογραφική παιδεία αλλά και προσωπική ματιά πάνω στα πράγματα. Συμβάλλει στη διάπλαση αισθητικών κριτηρίων, στην καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας και την ανάπτυξη της αντίληψής του μαθητή.

Ο κινηματογράφος, ως ένα «ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο», διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντές του ανθρώπου, φέρνοντάς τον σε επαφή με ετερόκλητους πολιτισμούς, γλώσσες, ιδέες, εποχές. Ο θεατής καθίσταται περισσότερο δεκτικός στο νέο και το διαφορετικό. Το θέμα και το βίωμα κάθε προβολής συνιστούν πολύτιμο υλικό για γόνιμη συζήτηση των παιδιών με τους γονείς και τους
εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, η θέαση μίας ταινίας σε χώρο κινηματογραφικών προδιαγραφών, εισάγει τους μαθητές στην κοινωνική διάσταση της τέχνης και τη λειτουργία του κινηματογράφου ως συλλογικής εμπειρίας, αντίβαρο στην εξατομικευμένη ψυχαγωγία μέσω του προσωπικού
υπολογιστή.

Οι τίτλοι του καταλόγου, ποικίλοι και προσεκτικά επιλεγμένοι, διαρθρώνονται με βάση θεματικές ενότητες, παρέχοντας ευελιξία στον εκπαιδευτικό να επιλέξει ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε με τους μαθητές σας τη μαγική εμπειρία της Έβδομης Τέχνης, στον χώρο του καταξιωμένου Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, μπορούμε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα αυτή στο σχολείο σας, με τη δημιουργία κινηματογραφικής λέσχης και εργαστηρίου για τον κινηματογράφο.

Για προβολή του καταλόγου ταινιών για μαθητές Δημοτικού πατήστε εδώ

Για προβολή του καταλόγου ταινιών για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου πατήστε εδώ

Για να υποβάλετε αίτηση ενδιαφέροντος πατήστε εδώ

Advertisements