ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Document-page-003

Καλοκαίρι στην πόλη μας!
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, με το τέλος της σχολικής χρονιάς, υποδέχεται τους μικρούς του φίλους με παλιά και νέα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Τα προγράμματα της 3ης Δημιουργικής Απασχόλησης Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να διευρύνουν τους ορίζοντές τους διασκεδάζοντας και δημιουργώντας. Φέτος προσθέσαμε εργαστήρια δημιουργικής γραφής, μουσικού θεάτρου, διαδραστικά αλλά και εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με την τέχνη. Τα παιδιά θα απολαύσουν επίσης, επιλεγμένες ταινίες από την ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου (πιστοποίηση EFFE Label).
Περιμένουμε και φέτος τους μικρούς δημότες μας για ένα όμορφο, δημιουργικό καλοκαίρι, γεμάτο πολιτιστικές δράσεις και διασκέδαση!


Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου
Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου
Απόστολος Σιώκας

Περιγραφή εργαστηρίων – Δραστηριοτήτων

 •  Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής
  Αν κάποιος μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία τότε σίγουρα μπορεί και να τη γράψει.
  Στόχος μας είναι να πείσουμε τα παιδιά ότι εφ’ όσον σκέφτονται κάτι με το μυαλό τους, τότε σίγουρα μπορούν και να τo γράψουν με το …χέρι τους βασιζόμενοι στην αρχή ότι ο κάθε ένας από μας είναι «εν δυνάμει» συγγραφέας!
 •  Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας
  Είναι μια σε βάθος περιήγηση σε βασικούς σταθμούς της μουσικής. Τα παιδιά μέσα από τα εργαστήρια θα γνωρίσουν μουσικά όργανα, συνθέτες και μουσικές περιόδους της μουσικής, βασικές έννοιες της μουσικής θεωρίας, κανόνες μελωδικής ερμηνείας και ρυθμού και θα αναπτύξουν πνεύμα συνεργατικότητας μέσα από ομαδικά μουσικά παιχνίδια και δραστηριότητες.
 •  Εργαστήριο κατασκευής κούκλας, κουκλοθέατρο
  Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν βήμα – βήμα και θα πειραματιστούν τα ίδια, στον σχεδιασμό και την δημιουργία ενός κουκλοήρωα, τον οποίο φεύγοντας θα πάρουν μαζί τους. Μέσα από την επαφή τους με μια ποικιλία ευφάνταστων υλικών, θα μάθουν πώς να σχεδιάζουν πρώτα την κούκλα και με ποιο τρόπο θα πρέπει να δίνουν έμφαση στη κίνηση της.
 •  Εργαστήρι λογοτεχνίας
  Η τέχνη του λόγου σε οποιαδήποτε μορφή της, βοηθά το παιδί να αναπτύξει κοινωνικά και συναισθηματικά την προσωπικότητα του, γνωρίζοντας τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Ο μικρός αναγνώστης εξοικειώνεται με τις αφηγηματικές δομές μιας λογοτεχνικής ιστορίας η οποία παρουσιάζεται με την μορφή παιχνιδιού έτσι ώστε το βιβλίο να εξάπτει τη φαντασία του δημιουργώντας τις δικές του εικόνες.
 •  Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών, Καραγκιόζης
  Το θέατρο σκιών προσφέρει στα παιδιά διασκέδαση, γίνεται ευχάριστο παιχνίδι, αφήνει την φαντασία των παιδιών να μεγαλουργήσει και προσφέρει μια ευκαιρία για δημιουργία και έκφραση, μαθαίνοντας τους ταυτόχρονα την προφορική λαϊκή μας παράδοση.
 •  Εργαστήρι Μουσικού Θεάτρου
  Ένα διαδραστικό εργαστήρι με σκοπό την βιωματική γνώση πάνω στο Μουσικό Θέατρο, το Μιούζικαλ, την Οπερέτα και την Όπερα όπου δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν διάφορα αριστουργήματα του Μουσικού Θεάτρου και ιδίως έργα που έχουν ως βάση τα πιο γνωστά παραμύθια όπως τη Σταχτοπούτα, Χάνσελ και Γκρέτελ, τον Μαγικό Αυλό και άλλα., με βιντεοπροβολές και ακροάσεις από τις πιο όμορφες παραστάσεις που έχουν δοθεί σε όλο τον κόσμο.
 •  Αφηγήσεις παραμυθιών
  Αγαπάμε τα παραμύθια και κάθε μορφή λόγου, γραπτή ή προφορική, που μεταδίδει την ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση. Από τα παραμύθια της λαϊκής παράδοσης, στα κλασικά και τις σύγχρονες αστικές ιστορίες, όλα εδώ βρίσκουν τον φυσικό τους χώρο. Από τους μύθους του Αισώπου όπου θα συναντήσουμε τις χελώνες, τον κάβουρα και την αλεπού, στα κάστρα, τους ιππότες, και τους δράκους, ακολουθούμε την λαϊκή παράδοση και φτιάχνουμε το δικό μας παραμύθι
 •  Θεατρικό παιχνίδι
  Μέσα από τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού τα παιδιά διευρύνουν τους ορίζοντές τους, καταλαβαίνουν τον εαυτό τους αλλά και τον κόσμο των μεγάλων, ένα δυνατό μέσο έκφρασης που προσφέρει στο παιδί δημιουργία και το μέσο προσέγγισης της θεατρικής τέχνης. Το παιδί καλείται να συμμετάσχει σε ολόκληρη τη διαδικασία του θεατρικού παιχνιδιού, να αναλάβει ρόλους, να βιώσει το θεατρικό φαινόμενο.
 •  Μοντέρνος χορός
  Ο χορός είναι ένας τρόπος έκφρασης και εκτόνωσης. Είναι μια μορφή τέχνης που καλλιεργεί πνευματικά και σωματικά τα παιδιά. Είναι μια τέχνη που γίνεται ομαδικά,
  οπότε τα παιδιά μαθαίνουν να πειθαρχούν και να συγκεντρώνονται, ενώ ταυτόχρονα τα βοηθά στη στάση του σώματος τους.
 •  Επιτραπέζια Παιχνίδια
  Τα επιτραπέζια δεν έχουν ηλικία και υπόσχονται αμέτρητες στιγμές γέλιου, σκέψης και διασκέδασης με τους φίλους μας. Τα επιτραπέζια παιχνίδια ήταν διαδεδομένα σε όλους τους πολιτισμούς από τα αρχαία χρόνια ενώ αποτελούν ένα εναλλακτικό και ενδιαφέρον εκπαιδευτικό εργαλείο κάνοντας μας να μάθουμε περισσότερα για τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις κουλτούρες τους.
 •  Κινηματογράφος
  Ο κινηματογράφος, ως ένα «ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο», διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντές του ανθρώπου, φέρνοντάς τον σε επαφή με ετερόκλητους πολιτισμούς. Με την αρωγή και αξιοπιστία της παιδικής και νεανικής ταινιοθήκης του «Νεανικού Πλάνου» με ταινίες που έχουν αποσπάσει βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου, προσφέρουμε στο παιδί την αισθητική καλλιέργεια, την καλλιτεχνική παιδεία και τη δημιουργική έκφραση.
 •  Θεματικά διαδραστικά παιχνίδια
  Ψάχνοντας τον θησαυρό μέσα από γρίφους που είναι κρυμμένοι παίζουμε με το κυνήγι θησαυρού, τις μουσικές καρέκλες, το γελαστό μπαλόνι και πολλά άλλα…

Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτές:

Βιβιάνα Μηλιαρέση : μέντορας συγγραφής στο Κέντρο Δημιουργικής Γραφής Ministry of Stories του Nick Hornby
Ανδρέας Ξενόπουλος : μουσικός – πρόεδρος Piano Plus Festival
Δήμητρα Γιάντσιου : μουσειοπαιδαγωγός, σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Δήμητρα Κοκκινοπούλου : μουσικός
Αλεξάνδρα Καπούτσου : ερευνήτρια κοινωνικής πολιτικής και δημιουργικής απασχόλησης
Καλαβρυτινού Ευαγγελία : καθηγήτρια μοντέρνου χορού & μπαλέτου
Ελένη-Περσεφόνη Σταυριανού : μουσικός
Σπυριδούλα Σταύρου : βιβλιοθεραπεύτρια
Μαρία Λυμπεράκου : σοπράνο – Όπερα Νέων
Αναστάσιος Στέλλας : τενόρος – Όπερα Νέων
Ευαγγελία Ορεστίδου : καθηγήτρια χορού, εμψυχώτρια

‘Σκιές και Γέλια’ του Μιχάλη Θεοδωρόπουλου : καραγκιοζοπαίχτης-εργαστήριο θεάτρου σκιών

Σοφία Παπαχρήστου : σκηνοθέτης -σεναριογράφος
Φώτης Δημητρακάκης : σκηνοθέτης
Άννα Σταυράτη: εμψυχώτρια
Κωνσταντίνα Παπαντωνάτου : εικαστικός

Καλλιτεχνική δ/νση: Αλεξάνδρα Κερασίδου
Σύμβουλος Πολιτισμού-σχεδιάστρια εκπαιδευτικών
προγραμμάτων τέχνης για παιδιά και ενήλικες

Advertisements